Plnené šampiňóny s hríbovo-syrovou omáčkou fotorecept
Foto: zuzosko
Potešenie pre oči aj chuťové poháriky.
Postup
-
1
Na oleji si osmahneme do sklovita polovicu cibule. Pridáme prepláchnutú celozrnnú ryžu. Pár minút osmahneme na plameni. Zalejeme vodou v pomere 1 šálka ryže ku 1,5 šálke vody. Dáme do rúry na 45 až 50 minút pri 200 stupňoch. Päť minút pred uplynutím času, ryžu skontrolujeme, prípadne necháme odokrytú dôjsť.
-
2
Medzitým, čo sa ryža varí v rúre, nakrájame na veľmi tenké pásiky hlivu ústricovú, nožičky od šampiňónov a malé šampiňóny. Hlavičky šampiňónov odložíme nabok, budeme ich plniť pripravenou plnkou. Na oleji osmahneme druhú polovicu cibule do sklovita, pridáme hríby, korenie podľa chuti a soľ. Osmažíme do mäkka.
-
3
Do ďalšej panvice vlejeme smotanu na varenie, pridáme syry nastrúhané a nakrájané na tenko. Na miesto parmezánu, ktorý má veľmi výraznú a špecifickú chuť, môžeme použiť rôzne druhy syrov okrem plesnivého (pokazilo by to chuť omáčky). Miešame do úplného rozpustenia syrov. Môžeme pridať soľ, ale väčšinou sú syry dosť slané a soľ už nie je potrebná.
-
4
Keď sú pripravené obidve časti plnky, prilejeme smotanovo-syrovú časť k hríbovej časti, zmiešame dokopy a necháme vrieť kvôli odpareniu vody na zahustenie. Plníme hlavičky šampiňonóv. Zvyšnú časť plnky resp. omáčky nalejeme k naplneným šampiňonóm do zapekacej misy a dáme do rúry na desať minút zapiecť. Podávame s celozrnnou ryžou a navrch nastrúhame trošku parmezánu. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu